Hemochromatose in Tijden van Corona

De pandemie met het corona virus is wereldwijd en in België op dit moment niet meer weg te denken. In de ziekenhuizen wordt met man en macht gewerkt om het virus onder controle te krijgen en de vaak ernstig ziek patiënten te verzorgen en te behandelen.

Het is daarom van groot belang dat ieder van u ook voorzorgsmaatregelen neemt zodat uzelf niet besmet geraakt, maar ook het virus niet naar andere mensen overdraagt, daarom zijn volgende maatregelen opgelegd en doe de check check check (vlaanderen.be/ikredlevens):

  • blijf zoveel mogelijk thuis en was regelmatig uw handen;
  • houd met ouderen alleen digitaal of telefonisch contact;
  • houd 1,5 meter afstand als u echt buiten moet zijn;
  • een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in groep;
  • vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.

Personen met haemochromatose moeten voor hun aderlatingen regelmatig naar het ziekenhuis komen, vaak via daghospitalisatie. Ziekenhuizen hebben veelal hun patiënten gecontacteerd om raadplegingen of aderlatingen uit te stellen.

We onderscheiden verschillende fasen in het behandelingsproces:

Fase 1

U bevindt zich in de opstartfase (depletie fase) en moet elke (twee) weken een aderlating ondergaan. Bij een ferritine waarde vanaf 500 µg/L raden we aan een aderlatingen te ondergaan. Dit is mogelijk in het ziekenhuis waar u behandeld wordt of soms bij uw huisarts.

Fase 2

U bevindt zich in de onderhoudsfase van de behandeling en moet dus 1x per 3 tot 12 maanden een aderlating ondergaan. Over het algemeen geldt dat er voor deze groep van patiënten geen nadelige gevolgen zijn om aderlatingen voor bepaalde tijd te stoppen.

Een mogelijkheid is om u aan te melden bij het Rode Kruis voor bloeddonatie. U heeft hiervoor een attest van uw behandelende arts nodig, waarna u zich kan aanbieden bij het Rode Kruis voor bloeddonatie. Uw bloed wordt hierbij in principe niet weggegooid.

https://www.rodekruis.be/storage/main/brief-attest-arts-nl-kopie.pdf

Aandacht voor voeding kan belangrijk zijn in een periode van verminderd aderlaten:

  • beperk het gebruik rood vlees;
  • geen vitamine C (fruit(sappen)) bij de maaltijd;
  • vermijd alcoholhoudende dranken.

Een gedachte over “Hemochromatose in Tijden van Corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *